Liverpool Waterfront

“Liverpool City Centre is changing for the better. The improvements to The Strand, reducing traffic, more space for pedestrians, and especially the new top-quality cycle lanes, are immense. It will do so much to reconnect our world-famous Waterfront with the rest of town.”

Liverpool Cycling Commissioner, Simon O’Brien

Project:  Liverpool Waterfront

Design Team:  BCA Landscape, Amey, LCC, Graham Construction

Budget: £22 million

The Strand is at the epicentre of Liverpool, surrounded by Grade II* listed buildings and within the UNESCO World Heritage waterfront.

This revamp of The Strand is both human-centric and environmentally conscious. The regeneration scheme exemplifies the very best of green infrastructure projects, providing a new sustainable urban drainage system with on-going data analysis for storm waterflow, water filtration and air quality, keeping us connected via safer walkways, new pedestrian squares, segregated cycle lanes and and introducing large canopies of trees and celebrating the city’s heritage.